Byta trasiga takpannor- Gör det enkelt själv

19 oktober 2023

För att undvika att vatten tränger in i takkonstruktionen måste takbeläggningen vara i oskadat skick. Om du upptäcker en skadad takpanna bör du därför omedelbart byta ut den. Det kan göra att du slipper kostsamma vattenskador i framtiden.

Så här gör du

För att ersätta en skadad takpanna måste du först ha en reservpanna av samma typ tillgänglig. Ofta finns det en stämpel eller ett märke på undersidan av pannan som avslöjar dess ursprung. Om du inte kan hitta en matchande panna, kan du överväga att leta efter begagnade pannor. Utforska på nätet efter företag som specialiserar sig på begagnade byggmaterial.

Om du märker att takpannorna runt den skadade pannan inte sitter ordentligt fast när du har lyft dem, kan du säkra dem med klammer eller till och med applicera fästmassa där de överlappar varandra.

  1. Höj den överlappande takpannan, vilket vanligtvis är den pannan till vänster. Lyft den tillräckligt högt för att möjliggöra separation av pannorna. Placera en träkloss eller kil under den för att hålla den på plats.
  2. Lyft även några pannor i raden ovanför den skadade pannan för att underlätta borttagningen. Försiktigt lyft upp pannan ovanför och till höger med hjälp av en kofot. Använd en träkil eller kloss för att stödja den skadade pannan och underlätta dess borttagning.
  3. Avlägsna den skadade takpannan. För att göra detta måste du lyfta raden av pannor ovanför tillräckligt högt så att den skadade pannan kan försiktigt lirkas bort från den läkt den ligger på. Ta bort alla trasiga delar noggrant, men var försiktig så att du inte skadar underlagstaket.
  4. När den skadade pannan är borta, skjut den nya takpannan på plats under den överlappande pannan till vänster och även under de pannor som ligger i raden ovanför. Se till att den nya pannan skjuts in så långt att dess klack smidigt glider upp och ner bakom läkten.
  5. När den nya takpannan är korrekt på plats, ta försiktigt bort eventuella klossar och kilar. Det kan vara nödvändigt att justera och försiktigt lirka med flera takpannor för att säkerställa att den nya pannan låses fast ordentligt på plats.
byta trasiga tegelpannor